Bunurile de lux precum imbracaminte, parfumuri, ceasuri, genti de mana sunt la mare cautare in 2023.
Si crezi sau nu, este o piata in continua crestere. Nu conteaza razboaiele, depresiunea, inflatia…
Si multi dintre acesti consumatori doresc ca aceste bunuri sa le fie livrate in confortul lor.
Se estimeaza ca piata globala a bunurilor de lux va creste de la 257,26 miliarde USD in 2020 la 352,84 miliarde USD in 2027. Ceea ce o face o mare oportunitate pentru cei ce vor sa inceapa o afacere cu bunuri de lux in 2023.
Pentru a incepe o afacere cu bunuri de lux, trebuie sa identifici o nisa, sa lucrezi la marketing si sa te asociezi cu clientela bogata. Sa ne uitam la cateva sfaturi pentru a incepe o afacere e lux:
- Identificarea unei zone de nise
Daca aruncati o privire atenta pe piata, veti descoperi ca mai multe persoane ofera idei si alternative de afaceri de lux. Aceasta competitie poate fi destul de dificila in cazul in care decideti sa optati pentru segmente saturate. Chiar si atunci cand decizi sa intri pe aceste piete trebuie sa ai niste puncte de diferentiere.
De exemplu, daca doriti sa intrati in afacerea de lux a bijuteriilor cu diamante, veti descoperi ca marcile proeminente vand numai produse cu preturi ridicate. Deci, va exista o piata disponibila care cauta alternative mai accesibile, fara a pierde frumusetea diamantelor. Aici puteti aduce diferentierea prin vanzarea de diamante create de laborator care ofera mai multe beneficii.
2. Adaugati valoare simbolica produselor
Cele mai multe marci de succes au reusit sa adauge valoare simbolica produselor de lux.
Deci, ce inseamna? Se percepe ca vanzarea inseamna sa decida ce pretuiesc cel mai mult clientii si asta sa le furnizeze. Daca un client cumpara o geanta Louis Vuitton, este obligatoriu sa il faci sa se simta bine.
Motivul acestui sentiment este ca-i induce un sentiment de realizare.
A avea o valoare simbolica, asta nu este ceva tangibil, este mai degraba o atribuire de valoare imateriala unui produs. Valoarea ta simbolica poate fi o afacere care apreciaza protectia vietii umane si durabilitatea. Clientela care impartaseste idei similare va fi publicul tinta.
3. Cheia se afla in clientela bogata
Toate marcile de lux, cum ar fi o afacere de ceasuri de lux, de exemplu, trebuie sa se concentreze pe un anumit segment de clienti. Acestia sunt oamenii care au mijloace de a cumpara aceste produse. Cu cat baza ta de clienti este mai bogata, cu atat mai mult statut va fi atasat marcii. Acesta este motivul pentru care aceste marci cheltuiesc milioane pentru a atrage celebritati.
George Clooney a castigat 40 milioane de dolari pentru ca a fost fata brandului de cafea de lux Nespresso. Dior a trebuit sa cheltuiasca pana la 55 milioane de dolari intr-un contract de 11 ani prin care a angajat-o pe Charlize Theron pentru gama de produse de parfumuri J’adore. Aceasta tendinta exista de ani de zile, deoarece in 2012 Angelina Jolie a fost angajata de Louis Vuitton pentru 12 milioane de dolari.
Concluzia, trebuie sa aduci oamenii potriviti sa-ti poarte produsele, iar restul vor urma exemplu.

Cu toate acestea, pentru startup-uri care obtin oameni de acest calibru, s-ar putea sa nu fie posibil sa sustina un produs. Dar daca puteti utiliza strategiile de marketing potrivite pentru aceste lucruri, veti putea ajunge in locurile potrivite. Unii designeri emergenti vor oferi celebritatilor cateva tinute gratuit pentru a le purta la unele evenimente publice.
In schimbul acestui lucru, vedeta populara va mentiona numele designerului in interviuri.
Multe companii au reusit sa patrunda pe piata folosind aceasta metoda. Trebuie sa aflati cine foloseste produse similare cu ceea ce oferiti si sa le puteti prezenta.
4. Luati in considerare cu atentie marketingul
Unul dintre cele mai populare instrumente pe care le poti folosi pentru marketingul marcii tale de produse de lux este marketingul digital. Trebuie sa incepi prin a intelege cum poti configura un site web complet. Obtine ajutor de la designeri si dezvoltatori web experti pentru a realiza asta. Vei avea nevoie de un site frumos si performant, care sa poata comunica eficient marca.
Este posibil sa ai platforme de social media vizuale, cum ar fi Instagram, pe lista ta preferata. Se pot folosi si alte strategii, cum ar fi optimizarile pentru motoarele de cautare sau SEO, crearea de continut si reclamele platite. Trebuie sa acorzi o atentie deosebita campaniilor si limbajului folosit. Este o idee buna sa ai produse care sunt mai ieftine decat cele standard, dar utilizarea cuvantului „ieftin” nu ar trebui sa se gaseasca in limbajul tau de marketing.
A avea preturi reduse sau reduceri este ceva de care nici macar nu trebuie sa iei in considerare.
Pentru majoritatea clientelei din segmentul de lux, cu cat pretul este mai mare, cu atat este mai bun.
Toti expertii in marketingul marcilor de lux va vor informa despre un aspect al strategiilor de marketing.
Nu vindeti niciodata un produs. Ceea ce vinzi este VALOAREA. De exemplu, Ralph Lauren va crea vise si nu haine. Rolex inseamna succes si elitism…si asa mai departe.
5. Explicati motivul pentru care sunteti un brand de lux care merita
Desi marcile bine stabilite si exclusive nu au nevoie sa explice meritele produselor lor in mod explicit, un startup din segmentul de lux va avea intotdeauna nevoie de cateva introduceri.
Asigurati-va ca materialul vostru promotional si de ambalare evidentiaza superioritatea si calitatea produsului tau.
Produsul poate fi o serie limitata, artizanal, la comanda sau creat folosind o tehnologie exclusiva. Asadar, retineti ca nu va puteti astepta ca clientela de lux sa va selecteze produsul doar pentru ca are un pret mai mare. Trebuie sa-i atragi catre produs explicandu-i unicitatea.
Este o idee buna sa oferi cadouri si jetoane clientilor pentru a-i informa ca afacerea ta este diferita de a celorlalti.Dar, aminteste-ti, de asemenea, ca aceste bibelouri in afacerile de lux trebuie sa fie si de calitate premium. Unele cadouri, cum ar fi curelele de piele, insigne metalice personalizate si alte asemenea articole ii vor face pe clienti sa se simta apreciati si-i vor face sa dezvolte o legatura cu brandul.
6. Fii rar, dar si disponibil
Produsele de lux nu pot fi niciodata banale. Este necesar ca produsele sa fie disponibile prin intermediul unor cai exclusive care pot reflecta valoarea marcii. Marca si sigla produsului ar trebui sa apara pe rafturile de langa articolele care apartin unui calibru similar.
Fiti intotdeauna specific atunci cand vizati clientii. Clientii care achizitioneaza articole de lux se vor astepta la un serviciu extraordinar. De asemenea, sunt dispusi sa plateasca in plus pentru a se asigura ca experienta lor este mai presus de restul. In cazul in care se intampla cel mai rau si clientii ajung sa gaseasca defecte la produs, asigurati-va ca aveti toate raspunsurile necesare pentru a-i mentine multumiti de brand.

Concluzie
Exista cateva provocari implicate in infiintarea unei afaceri cu produse de lux. Una dintre cele mai semnificative este construirea mai degraba pe valori decat pe produsul real.
Retineti ca, desi este posibil sa dezvoltati un brand de lux chiar de la zero, veti avea nevoie de mai mult efort decat daca aveti deja un produs remarcabil.
Daca doriti sa dezvoltati un produs de lux si aveti nevoie de o strategie de marketing eficienta, contactati expertii de la SMART&SIMPLE pentru sfaturi.